Informatie (Praktijk)

Informatie (Praktijk)

Heb je al ervaring met het besturen van een trekker of juist nog helemaal niet? Wij kunnen de lessen op maat aanbieden.

Het T-rijbewijs bestaat uit een theorie examen en een praktijk examen. Je kunt zelf je theoriepakket samenstellen.  Kies je ervoor om zelf de theorie te behalen of wil ondersteuning op bepaalde onderdelen.

Het praktijkpakket bestaat uit minimaal 10 uur aan rijlessen. Waarbij de 1e rijles 2,5 uur bevat. Daarna zijn er rijlessen van 1,5 á 2 uur. Deze rijlessen worden in overleg ingepland. Deze rijlessen kunnen ook in een gehele ochtend of een middag gepland worden. Waarbij er wel een 30 minuten pauze tussen zit, omdat bij een rijles langer dan 2 uur geen groot leer effect meer ontstaat. Dan is het beter om er een pauze er tussen te zetten.

Heb je meer rijlessen nodig, dan kan er uitgebreid worden met losse lessen. Na elke rijles wordt er met je doorgenomen hoe de rijles is verlopen en waar je gegroeid bent. Krijg je tips mee naar huis en wordt ook een plan gemaakt voor de volgende rijles.

Bij de laatste rijles gaan we een proefexamen afnemen. Dan ervaar je hoe een praktijkexamen er totaal uitziet. En zullen we net als bij een echt examen een zelfreflectie-formulier invullen.

Mocht je graag wat meer begeleiding en lessen willen hebben dan kun je ook kiezen voor een totaal pakket. Je krijgt dan 20 lesuren rijles.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen bestaat uit het besturen van een trekker met kipper. Deze combinatie behoort wel te voldoen aan de CBR eisen. Onze combinatie is goed gekeurd om rijlessen te geven en examens af te nemen op de openbare weg. Daarnaast is de combinatie zo ingericht dat het rijden ermee zeer eenvoudig is.

Tijdens het praktijkexamen worden er verschillende vaardigheden van je verwacht. Zo moet je de kipper vakkundig aankoppelen, bijzondere verrichtingen uitvoeren op de locatie en in het verkeer, laten zien dat je tijdens het rijden rekening houdt met de mede weggebruikers en aan het eind de kipper vakkundig afkoppelt.

Aan en afkoppelen

Bij de start zal de examinator enkele vragen stellen over de  (veiligheids-) controle die je moet uitvoeren voordat je de trekker start.  Vervolgens moet je zelfstandig de kipper aankoppelen, spiegels en verlichting controleren. Hierbij mag je de examinator vragen om te helpen. Ook het afkoppelen moet je zelfstandig uitvoeren.

Bijzondere verrichtingen

Tijdens het examen zal de examinator je 1 of 2 bijzondere verrichtingen laten doen. Hij kan kiezen voor recht achteruit rijden tot een vastgesteld punt,  bocht achteruit, vanaf de openbare weg een inrit of voor een laaddeur rijden en parkeren.  Tijdens deze verrichtingen bevindt de examinator zich buiten het voertuig. De verrichtingen hoeft niet in één beweging te worden uitgevoerd. Indien nodig mag je de combinatie opnieuw rechtuit rijden om in betere positie te komen.

Rijden op de openbare weg

Het belangrijkste onderdeel van het examen is rijden op de openbare weg. De examinator wil zien dat je rekening houdt met de combinatie in alle omstandigheden, en dat je daarbij goed rekening houdt met de overige verkeersdeelnemers. Dit gaat vooral over omgaan met het combinatie, naderingssnelheden, juist nemen van bochten, je kijkgedrag, sociaalrijgedrag, milieubewust rijden maar ook het inschatten van de lengte van de combinatie bij het inhalen van fietsers.

Schuiven naar boven